Læsevejledning

Læser du langsomt, eller har du svært ved at få dine ideer ned på papir, så kan du få et hjælpende skub af skolens læsevejledere.

VELKOMMEN HOS LÆSEVEJLEDERNE

I dit studie her på Statsskolen, kommer du til at læse mere og skrive flere opgaver, end du gjorde i folkeskolen.

Dette kan godt være svært, hvis du enten læser langsomt, snubler over ordene, har en baggrund med to sprog, eller har svært ved at få dine gode tanker ned på papir.

I den situation kan du få et hjælpende skub af skolens læsevejledere.

Vejledningen foregår gerne individuelt eller på meget små hold, hvis enkelte elever har ønske om samme type hjælp (eksempelvis at læse hurtigere).

• null

Strategier til, hvordan du kan øve dig i at blive bedre til at læse

• null

Ekstra hjælp til skriftlige afleveringer

• null

Ekstra undervisning i grammatik eller hjælp til at øge læsehastigheden

FAGLÆRERNE HJÆLPER OGSÅ

Det kan være, at en af dine lærere henvender sig til os efter at have talt med dig.

Dine lærere har ofte en god viden om, hvordan det går dig med hensyn til at læse og skrive. Denne viden er meget nyttig for læsevejledningen.

SCREENING I DIT FØRSTE STUDIEÅR

I dit første studieår skal du lave en elektronisk screening. Det er en slags test af din læsehastighed, din læseforståelse og dine stavekundskaber.

Når screeningen er lavet, får flere af eleverne et tilbud om efterfølgende samtale / vejledning af læsevejlederen. Tilbuddet er ganske frivilligt, så du kan godt vælge at takke nej.

Du er altid velkommen til at vende tilbage til læsevejledningen på et senere tidspunkt, også selv om du efter screeningen valgte ikke at tage imod tilbuddet.

HVAD BETYDER DYSLEKSI OG ORDBLINDHED?

Dysleksi (ordblindhed) har intet at gøre med intelligens! Dysleksi er et handicap, der dækker over vanskeligheder med at læse og skrive.

Når man er dyslektiker tager det ofte lang tid at læse og / eller skrive korrekt.

Det kan samtidig være meget svært at lære nye ord og derved udvikle et større ordforråd.

Ikke alle elever, vi tester ordblinde, kender deres handicap på forhånd.

For mange elever kan det være en lettelse at få en forklaring på, hvorfor de har vanskeligt ved at læse og skrive.

Det er måske endda første gang, de får at vide, at der faktisk er hjælp og støtte at få til at gennemføre den uddannelse, som de gerne vil have.

Bliver det konstateret, at en elev har dysleksi, kan læsevejledningen og skolen søge om specialpædagogisk støtte (SPS) bl.a. fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

PRAKTISK HJÆLP

Hjælp til dysleksi afhænger af dine individuelle behov, men der er flere muligheder, der kunne være relevante for dig.

Dispensationen gives som oftest af skolens rektor efter henstilling fra læsevejledningen og kommer som udgangspunkt ikke til at figurere på eksamensbeviset.

IT RYGSÆK

PC eller en programpakke, med scanner og kompenserende læse- og staveprogrammer

EKSTRA TID

Ekstra tid til undervisning. De såkaldte studiestøttetimer.

DISPENSATION

Dispensationer til årsprøver og eksamen

INTOWORDS

Adgang til IntoWords Cloud. Programmer til oplæsning og skrivestøtte.

Ordblindhed eller dysleksi er en vanskelighed med ordafkodning.

Det skyldes den fonologiske proces i hjernen, som arbejder med sproglydene.

I Danmark er mellem 2-7 % af befolkningen ordblinde.

Læsevejleder

Læsevejleder