Handicap på Statsskolen

Et handicap er ikke en forhindring for at få en uddannelse på Sønderborg Statsskole.

Udfordringen

Astrid Siemens Lorenzen har cerebrale parese og valgte at tage sin ungdomsuddannelse på Sønderborg Statsskole. Astrid sidder i kørestol og kan ikke kontrollere sine bevægelser. På trods af sit fysiske handicap har Astrid ikke givet sit handicap lov til at blive en forhindring for at få en uddannelse.

Et stort antal unge har et handicap. Det kan for eksempel være hørevanskeligheder, synsvanskeligheder eller psykiske diagnoser. På Sønderborg Statsskole skaber vi rammerne for at også de kan få en gymnasial uddannelse.

I et filmklip udgivet af Det Centrale Handicapråd, forklarer Astrid om syv udfordringer i at tage en uddannelse som handicap.

Astrid begyndte på Sønderborg Statsskole i 2015 og fik sin studentereksamen i 2020. En aftale med skolen, betød at perioden for Astrids uddannelse blev forlænget fra tre år til fem år for at tilgodese hendes fysiske handicap.

Studietiden

Normalt tager en gymnasial uddannelse to til tre år. Et handicap kan dog gøre at du har brug for mere tid til at gennemføre uddannelsen.

På Sønderborg Statsskole arbejder vi for at alle skal have mulighed for at tage en uddannelse – også unge med handicap. Vi sørger derfor, sammen med dig, for at finde de bedst mulige løsninger, der tilgodeser dig.

Det er dog stadigvæk dit eget ildhu og hårdt arbejde der får dig igennem uddannelsen.

De fysiske rammer

Sønderborg Statskole tilbyder både de fysiske og menneskelige rammer, der er med til at gøre det muligt for dig, trods dit handicap, at gennemføre en gymnasial uddannelse.

Undervisningslokaler

Undervisningslokaler og borde indrettes, så de kan bruges, når man f.eks. sidder i kørestol.

Adgangsforhold

Der er elevator, der kan bringe en fra vejniveau til Statsskolens tre forskellige etager, ligesom der naturligvis findes en handicap parkeringsplads. Vi planlægger ligeledes din undervisning så den foregår i et lokale tæt på elevatoren.

Eksamenstilpasning

Der kan gives dispensation om ekstra tid til eksamen for at tilgodese handicapforhold.

Der er også mulighed for at blive fritaget for undervisningen i idræt C og erstatte det med et andet valgfag på c-niveau.

Toiletforhold

Statsskolen har handicap toiletter med ekstra plads og brusemulighed. Det ene toilet har en elektrisk hejs der efterses årligt.

Støtteordning

Specialpædagogisk støtte (SPS) er en statslig støtteordning, der skal sikre, at elever med en funktionsnedsættelse kan gennemføre en ungdomsuddannelse på lige fod med andre. SPS søges igennem skolen, og gør det muligt at ansøge om bevillinger til nødvendigt hjælp eller teknisk udstyr, hvis der er behov for det. Du kan læse mere om ordningen og mulighederne for støtte på spsu.dk.

Statsskolen råder f.eks. over en tandem-cykel for også at give svagtseende elever mulighed for at deltage i cykling til idræt, eller komme med på tur.

Astrid var på studietur til London sammen med hendes klassekammerater i 2.g. På billedet ses Astrid på vej igennem London i bus med hendes kørestol.

Studietur

En af de store begivenheder under en gymnasial uddannelse er studieturen til udlandet, der finder sted i 2.g eller 2.hf.

Med den rigtige organisation og samarbejde mellem skolen og familie er det selvfølgelig også muligt, at deltage i studieturen.