Sønderborg Statsskole logo

Sønderborg Statsskole

Alment gymnasium og Hf

Løgn, bestikkelse og trusler – og en islandsk saga

1uxsaga
Share on facebook

I dansk lavede 1.ux for nyligt et rollespil i dansk, hvor de gennemspillede en retssag på Island i vikingetiden, inspireret af en islandsk saga, som de læstePå billedet har eleverne taget deres ceremonielle hatte på og er taget til den klippe, hvor retssagen skal foregå.  

De skal til at stemme om, hvorvidt den magtfulde høvding Ida skulle kendes skyldig i at have stjålet en chokoladebolle fra stakkels, fattige og gamle Kasper.  

Domme bliver afgjort af, hvor mange personer (mænd), man kan få til at stemme på sig. Derfor skulle begge sider føre deres sag for klassen for at samle stemmer.  

Der blev argumenteret, løjet, bestukket og truet over de sociale medier i 10 minutter. Til sidst stod resultatet klart: Ida blev dømt skyldig, og hendes straf lød på, at hun skulle lade sig fornærme over Teams af resten af klassen 

Hun tog det ret pænt. Også selvom nogle af fornærmelserne var på islandsk. Vi må håbe, at hun ikke søger hævn – som de jo har for vane at gøre vikingesagaerne.  

Islandske sagaer har længe været en del af danskfaget, hvor de bliver læst i oversatte udgaver. De handler om livet i vikingetiden i Norge og på Island, men i virkeligheden er de nedskrevet flere hundrede år senere i den kristne middelalder.  

Sagaerne giver os et sjældent indblik i vikingetidens liv. Fortællingerne er pakket ind i fiktionalisering og har nogle gange en slet skjult kristen morale, som er lagt ind fra forfatterens side. Sagaerne er på den måde både historiske kilder og komplekse, litterære værker.  

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger og til at analysere vores trafik. Ved fortsat brug af hjemmesiden godkender du vores cookiepolitik.