Fairtrade 2016

Fair Trade Dortmund 2015

Det første møde i Fair Trade projektet var henlagt til Europaschule, Dortmund, som virkelig havde lagt sig i selen for at præsentere et gennemarbejdet uddannelsesforløb. Temaet var chokolade, et produkt, man tænker, ikke kan rumme så mange aspekter. Midt i kagebageriet, besøg på Lindts chokolademuseum, smagsprøver på julemarkedet, så blev de mere dystre emner også berørt, som grov underbetaling, dyb fattigdom, børnearbejde og underudvikling. De mange gode initiativer, der pågår i Tyskland for at imødegå disse problematikker, blev understreget af den enorme gæstfrihed vores elever mødte, hos vores værter i Dortmund. Roser, kram og ”Vi ses snart” blev udvekslet på banegården, da vi tog hjem. Statsskolen, elever og forældre har en behagelig opgave, når vi får genbesøg i uge 14, 2016!

Fair Trade Sønderborg 2016 – Se programmet her!

Så er Fair Trade mødet skudt i gang, og 60 glade og forventningsfulde elever fra Slovakiet, Italien, Tyskland, Østrig, UK og Danmark kan se frem til en uge i globaliseringens tegn: Fair Trade er nemlig ikke kun et spørgsmål om U- og Ilande, om udnyttelse af voksne, børn og unge i slavelignede jobs i kaffeplantager, i produktionsvirksomheder fx i legetøjsindustrien – men også om god handelsskik i vores del af verden, uden korruption, hvidvaskning og kartelaftaler. Eller bare unfair vilkår fx for producenter af mælk og andre landbrugsprodukter.

Derfor skal vi også vidt omkring, spille rollespil om verdenshandel (”Tough Road”), besøge Danfoss og høre om virksomhedsetik, vi vil diskutere vilkår for økologiske mælkeproducenter på Gram Slot og meget, meget mere.

Men først og fremmest er det et Erasmus+ uddannelsesprojekt, hvor man skal udvikle en undervisningspraksis på tværs af europæiske lande – og lære af hinandens forskelligheder. Eleverne vil blive stillet over for problemer og løse dem i internationale arbejdsgrupper. Eleverne vil lade sig inspirere af dem, der har gode erfaringer med Fair Trade produkter og vil formidle deres viden til andre elever på skolen. Målet er, at gøre Fair Trade mere kendt og udbredt i Danmark og i de andre deltagerlande. Ofte ender disse udvekslingsprogrammer med venskaber, som er helt specielt for denne type af kulturudveksling.