Prag slipper dig aldrig”, skrev Franz Kafka. ”Den kære lille moder har skarpe klør”. Netop sådan oplevede mange af eleverne det også. Prag er en storby, der gør et uudsletteligt indtryk – hvis ikke for dens storslående arkitektur, de snævre gader, historien, spøgelserne, den mytiske atmosfære, så i hvert fald for de mange trapper. ”Ta’ til Prag og få stramme balder”! skreg en af tøserne på vej op mod Vitkov-monumentet. Det var i øvrigt her, at landets kommunistledere lod sig balsamere. Disse altid beskedne folk for hvem lighed var altings mål ville naturligvis også gerne hyldes og beundres af fremtidens tjekkoslovakkere. Verden er fuld af paradokser og Orwell kunne ikke være kommet på en bedre parodi. Emnet for studieturen var Det gode samfund. Kommunismen var ikke et godt samfund og det var nazismen heller ikke. På vej mod Prag besøgte vi koncentrationslejren, Theresienstadt. Det gjorde indtryk. Det samme gjorde Prag-slottet, den gamle by, floden Moldau, Karlsbroen, Lennonmuren, Folkets hus og en lang række andre ting. Prag er med andre ord ikke kun fulde gymnasieelever i uge 7 og 8. Den er et fantastisk udflugtsmål for enhver gymnasieklasse og anbefalingen er hermed givet videre.

2.p

Denne flok smukke unge mennesker er netop vendt hjem fra Centraleuropas smukkeste by, Prag.